LightWEB
Startside

Om oss    Utleiehytter    Aktiviteter    Hyttetomter    Skotsk høylandsfe    Nyhetsarkiv    Linker   

LightWeb

Skotsk høylandsfe - Highland Cattle

Kan vi friste med kvalitetskjøtt av Skotsk Høylandsfe ?

Her går dyrene ute hele året og i beitesesongen spiser de alle vekster som er å finne. Dette setter en god smak i et saftig og marmorert kjøtt. Kjøtt fra dyr som beiter ute i det fri - såkalt grass fed beef - er populært blant matguruene.

 

Kjøttet som selges er ung okse og kalvekjøtt av høy kvalitet, kolesterolfattig og rikt på Omega 3. Kjøttet kommer ferdig vakuumpakket. Pakningsstørrelsen varierer, vi leverer nærmest mulig ønsket mengde. Vi kan også tilby tre spesialiteter, nemlig «Culotte», «Flat iron steak» og "Tomahawk". 

 
 
 

Bestilling sendes post@velstu.no, alternativt sms til 90064685/46401006.

 
 
 
 

culotte-kuttingCulotte, eller culottestek, er en vanlig utskjæring av kjøtt i Danmark. Først i det aller siste har det vært mulig å få kjøpt denne utskjæringen i Norge. Kjøttet, som kommer fra den helt bakre delen av ryggen på dyret, er meget smakfullt og godt mørt, dersom du behandler det riktig. Litt uvanlig oppskjæring må du regne med:

Culotte har en helt spesiell fiberinndeling; den bakre delen mot spissen skjærer du på tvers av stykket. Så omtrent ved midten, går fibrene andre veien, og du må skjære resten langsmed. Culotten kan også ha vifteform, viften begynner omtrent der hvor du på bildet over ser retningene møtes. Dersom du er heldig med utskjæringen, får du et deilig, mørt og smakfullt kjøtt.

Flat iron steak: Mens amerikanere elsker «flat iron steak» - biff som er like mør som indrefilet - er den knapt å få kjøpt her. I Norge har den møreste delen av oksen hittil havnet i kjøttkvernen. Muskelen er like mør som indrefileten.

Det spesielle med kjøttstykket er at det har en tykk langsgående sene i midten som må fjernes før den legges i stekepanna. Å fjerne senen er lett da muskelen kan trimmes tilsvarende som når ryggbenet fjernes fra en fiskefilet. Etter to enkle kutt med kniven er resultatet to fantastisk møre biffer!

 

Fordeler med kjøtt fra Høylandsfe i forhold til noen andre kjøttferaser

Vi har seintvoksende dyr som kun har spist gress, urter og lauv - og kjøttet er derfor smakfullt og har riktig sammensetning av fettsyrer. Om vinteren spiser våre dyr rundballer (uten ensileringsmidler), og ikke kraftfor. Om sommeren beiter de både på fjellet og rundt gården. Dyra har ikke spist fôr som er sprøytet med plantevernmidler.

Høylandsfekjøtt er i gjennomsnitt 22.78 % mørere enn en del andre kjøttfe, eks.vis Limousin. I tillegg har det i gjennomsnitt bedre innhold av viktige kjøttegenskaper så som;

Protein:

  6.98 % høyere verdi

Intramuskulært fett:

14.65 % høyere verdi

Jern:

15.88 % høyere verdi

Kolesterol:

4.1 % lavere verdi

  

 

Om Skotsk Høylandsfe (Highland Cattle)

Skotsk Høylandsfe er en av de letteste gjenkjennelige rasene, dette på grunn av de karakteristiske hornene samt det lange ragget. Høylandsfe er robuste, og siden det er pelsen som gir isolasjon, lagrer ikke Høylandsfeet så mye underhudsfett. Rasen er tilpasset et liv ute hele året og den nærer seg på alt det vegetasjonen har å tilby. De er sent voksende, vennligsinnet og rolige av seg.  

Skotsk høylandsfe er en gammel kurase som har sine røtter i den gamle nordiske uroksen. Historikere mener det var vikingene som brakte feet over til Skottland, hvor de har hatt sin plass i det karrige skotske høylandet.  Høylandsfeet ga kjøtt og melk til de små bondesamfunnene. Pelsen ble tidligere klippet, og det ble laget varme klær som gensere, luer og sokker. De første dyrene kom tilbake til Norge på midten av 1990-tallet.

Kuene får 1 kalv i året og er ferdig utvokst når de er 4 år gamle. Da veier ei ku ca. 600 kg og en okse 850 til 1100 kg.

Dyrene har en rolig adferd med en sterk rangordning i flokken. De er i utgangspunktet godlynte, men man bør se opp for de store hornene, som kan bli 90 cm i total bredde.

 

 
 
 
 
 

Velstu
Adresse
Unsetveien 438, N-2485 Rendalen


E-post
post@velstu.no 
 
 
Telefon
Finn: +47 46 40 10 06
Mari: +47 900 64 685
 
 
_________________
Org.nr.: 993 879 304
Bank: 4202.01.34636
_________________
 
 

Tilbakemeldinger

Vær
Kart
 

© LightWeb